Ex Drummer OST Digg* cd bespreking
home muziek besprekingen film besprekingen concert besprekingen evenementen sites forum nieuws zoeken
Ex Drummer OST

3.5

CCCP/PIAS, 2007
PIAS


Om maar meteen met deur, vensters, jaloezieën en de hele reutemeteut in huis te vallen: een soundtracksamensteller van een Vlaamsche film die erin slaagt om zowel steengoede alternatieve buitenlandse bands, vrijwel algemeen gewaardeerde inheemse muziekmakers én onbekend Belgisch talent een forum te geven, verdient weliswaar nog geen standbeeld op een of andere Grote Markt, maar op zijn minst een uit de kluiten gewassen borstbeeld ergens op een grootstedelijk pleintje. Daarmee zeggen we niet dat er extreem goed is nagedacht over de soundtrack van de Brusselmans-adaptatie ‘Ex Drummer’ (uit op 31/1), maar dat de bonte mix van gespierde sloophamermuziek en intimistisch gepingel gewoon erg goed in elkaar klikt. Eigenlijk mocht dat ook wel, want de filmtrailer en vrij agressieve e-mailcampagne die aan de release voorafgaat, belooft een film die vooral heel erg rock ‘n’ roll is. Een tot pulp geslagen gezicht, denigrerend gedrag ten opzichte van het vrouwelijk geslacht, politiek incorrecte vetzakkerij en tonnen cynisme: het is allemaal in ruime dosissen aanwezig in het filmpje waarmee regisseur Koen Mortier ons binnenkort richting multiplex wil lokken. Dat de soundtrack die sfeer weerspiegelt, is niet minder dan logisch.

Het leuke aan de ‘Ex Drummer’ OST is dat het een redelijk relevante compilatie is, met heel wat nummers die we nog niét kenden. Flip Kowliers ‘De Grotste Lul van ‘t Stad’ mag dan nog in hoogste rotatie op onze grootste Alternatieve Muziekzender worden gedraaid, de extreem l*llige (klinker in te vullen naar eigen goeddunken) QOTSA-interpretatie van de Izegemnaar werd exclusief gemaakt voor deze cd. Ook de fans van Millionaire houden de spermavod best binnen handbereik, al moeten die zich wel behelpen met een weinig bijzondere cover van Devo’s ‘Mongoloid’ en ‘Deep Fish’, een lap uitzinnige gitaarnoise die een beetje magertjes uitvalt in vergelijking met hun werk op Paradisiac. Zo weinig bijzonder zelfs, dat we, geheel tegen een goede gewoonte in, eventjes het intieme gezelschap van het Gentse windekind An Pierlé verkiezen, die met ‘Need You Know’ een erg sterke previously unreleased track op deze plaat heeft achtergelaten. ‘Een boeket met pisseblommen’ (‘paardebloemen’, voor wie het West-Vlaams niet machtig is), is Arno à l’Ostendaise, maar meteen ook een duidelijke terugkeer naar de TC Matic-sound van weleer. Wat wij dan weer heel erg dolletje vinden.

Wat er in de film nog van hun bijdragen zal overblijven, blijft voorlopig koffiedik kijken, maar de samenstellers van deze cd pakken ook uit met een drietal internationale namen: Mogwais ‘Hunted By A Freak’ blijkt ook hier een geweldig sfeervol stukje postrock, Isis voegt met ‘Grinning Mouths’ een forse scheut distortion toe aan de onbehaaglijke instrumentale pracht van de Schotten en de hoog gewaardeerde ‘boelzoekers’ van Lightning Bolt schoppen trammelant met het ranzige ‘2 Morro Morro Land’.

Dat Madensuyu een wissel op de toekomst is en zijn bescheiden hype meer dan verdient, kon u op Digg* al meermaals lezen. Hier pakt het tweetal uit met het verstilde ‘Papa Bear’, het beste nummer van hun debuut Adjust We. ‘Moving Ground’ van Blutch kan dan weer als knoop in de zakdoek fungeren in uw zoektocht naar lawaaierig Belgisch talent. Hun Materia blijft nagalmen als een meer dan aardige plaat. Ghinzu mag aan de hand van het ondertussen al stokoude, maar wondermooie ‘Blow’ nog eens proberen de vooroordelen te doorbreken ten opzichte van alles wat Waals of Brussels is, maar lokt vooral een verlangend gilletje uit naar nieuw werk. Dé verrassing van deze soundtrack wordt neergezet door het onbekende Brusselse drietal The Tritones, wiens ‘Chagrin de la Mer’ een poepsimpele, maar kippenvelverwekkende symbiose is van slow surf en post-rock. Tel daarbij nog de bijdragen van bluesrockers The Experimental Tropic Blues Band, de kruisbestuiving tussen intieme pop en gitaargepiel van het Gentse Augusta National Golfclub en de kraakpandrijpe veteranenpunk van Funeral Dress, en je hebt een OST die méér is dan een verzameling flavours of the month.  

Klik hier om deze CD nu te bestellen!
verstuur dit artikel aan een vriend    Share on Facebook

Door Joost Devriesere23/01/2007 - categorie : music - Afdrukken

 Lees de reacties (1) van anderen of geef uw mening

Blader in ons volledig archief
CD van de week

Liam Finn: Fomo
muzikaal orgasme
Featured
Turisas: The Varangian Way
Op naar Constantinopel!
Emanuel: Black Earth Tiger
De erven Deftones
Two-Star Hotel: Sweat and Glitter
De erven Plastic Bertrand
Norther: N
Efficiënte komedie
Trash Talk: Trash Talk
Kort van stof
© Copyright Digg*    Contact*    Redactie*    About Digg*    Privacy*    Adverteren*    Webdesign* by T-Kila & Lemon8...
eXTReMe Tracker
cached on 10.10.2015 05:42:31  Page generated in 0.0189 seconds.